Pick Hastalığı Kimlerde Görülür?

Pick Hastalığı Kimlerde Görülür? Pick Hastalığı Tipleri Nelerdir?, Pick hastalığı nedenleri hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Pick Hastalığı Kimlerde Görülür? Pick Hastalığı Tipleri Nelerdir?

Pick Hastalığı Kimlerde Görülür
Sayfa İçeriği: Pick Hastalığı Kimlerde Görülür

Pick hastalığı, bir dermans türüdür. Alzheimer’dan sonra toplumda ikinci sırada görülür. Genellik ile 40 ila 60 yaşları arasında meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz pick hastalığı nedir? ve pick hastalığı belirtileri nelerdir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Pick hastalığı kimlerde görülür?

Pick hastalığı, beyin hücrelerindeki fazla protein birikiminden kaynaklanan büzüşmelerle meydana gelmektedir. Beyindeki bu tahribat hasta kişi de ilk olarak kişilik, sosyal davranış ve konuşma bozukluklarına neden olur. Pick hastalığı riski ailesinde bu hastalığın hikayesi bulunan ve kafa travması geçiren bireylerde daha yüksek olmaktadır. Bu hastalığın tedavisi, henüz bulunmamakta. Yalnız semptomlar kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Pick hastalığı iki biçimde meydana gelmektedir. Bunlardan biri, frontotemporal demansın davranışsal varyantına neden olmasıdır. İkincisi de, beynin dil alanlarını etkileyerek, birinci ilerleyici afazi olarak bilinen duruma neden olduğu dönem olmaktadır.

Pick hastalığı, kişileri demans ve Alzheimer gibi bunama hastalıklarından daha erken yaşlarda etkilemektedir. Araştırmalara göre 50 ila 60 yaş arasında pick hastalığı teşhisi konan bireylerin daha fazla olduğu belirtilmektedir. Yalnız bu hastalık 20 yaşından küçük ya da 80 yaşından büyük kişilerde de görülebilmektedir. Araştırmalara göre ailelerde pick hastalığı hikayesi olan bireylerde bu hastalığa yakalanma riskini artırdığı belirtilmektedir. Bu durumun sebebinin de en az üç spesifik gen mutasyonu ile kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yalnız araştırmalar pick hastalığı vakalarının çoğunun kalıtsal olmadığını da belirtmiştir. Örneğin; Kafa travması geçiren insanlarda, pick hastalığı riski daha yüksek olmaktadır. Yazımızın devamına giderek pick hastalığı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Pick Hastalığı Tedavi Edilir Mi?

Pick Hastalığı Tipleri

– Tip A; Hastalığın en sık görülen türü Tip A’dır. Pick hastalığı Tip’A’nın ilk belirtileri hastalığın 3 ila 9. aylarında meydana gelerek hasta kişinin davranışlarında gerileme başlamaktadır.

– Tip B; Çocukluk dönemlerinde meydana gelen Tip B, yapılan tedaviler sonucu hasta kişinin yetişkinliğe kadar hayatta kalmasını sağlayabilmektedir.

– Tip C; Pick hastalığının Tip C tipi, hastalığın nadir olarak görülen kalıtsal bir türüdür.

Pick Hastalığı Belirtileri

Sinir sistemi sorunları;

Yürümede zorluklar yaşanması,
Uyku bozuklukları,
Yutma ya da yeme zorluğu,
İdrar kaçırma,
Kilo kayıpları,
Hareket güçlüğü,
Hafıza kaybı,
Kas kasılmaları.

Davranış bozuklukları;

Hijyen kurallarına uymamak,
Empati kaybı yaşamak,
Sosyal ilişki kuramamk,
Duygu ve düşünceleri tekrar etmek,
İşlere odaklanamamak,
Günlük sosyal işleyişe karşı ilgi duymamak,
Ani karar vermek,
Uygun olmayan davranışlar,
Sinirlilik ve gerginlik,
Ruh hali değişiklikleri.

Diyet ve Ağız merkezli davranışlardaki değişiklikleri;

Gıda dışı maddeleri yemeğe yeltenmek,
Birbiri ile uyumu olmayan konuşma sesleri çıkarmak,
Kelime dağarcığının azalması,
Duyduklarını sürekli tekrar etmek,
Konuşmayı anlamamak,
Konuşurken veya yazarken doğru kelime bulamamak,
Okuma ya da yazma yeteneğinin azalması,
Konuşmada zorlanmak,
Sağlıklı olmayan yiyeceklere aşırı düşkünlük.

Pick Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Pick hastalığı şüphesi taşıyan hasta kişiler, fiziksel ve nörolojik muayeneler yapıldıktan sonra, kesin teşhis için görüntüleme testleri kullanılarak frontotemporal demansı olan birini teşhis edebilmektedir. Sonuçlara bağlı olarak, bir bireye davranışsal ya da birincil progresif afazinin alt tiplerinden birini teşhis edebilirler. Davranışsal’ı teşhis etmek için kan testleri, beyin omurilik sıvısı testleri, bilgisayarlı tomografi, elektroensefalogram, genetik testi, manyetik rezonans görüntüleme ve pozitron emisyon tomografisi taraması uygulanmaktadır. Pick hastalığı, bir bunama çeşididir. Günümüzde herhangi bir tedavi yolu yoktur. Hastalığı iyileştirememenin dışında hastalığın ilerlemesi ya da yavaşlatılmasının da yolu bulunmamaktadır. Yalnız hastalığı takip eden hekim depresyon, ilgisizlik ya da agresif davranış gibi semptomları tedavi etmek adına bazı ilaçlar reçete edebilmektedir.

Pick Hastalığı Ne Kadar Sürede Geçer
Pick Hastalığı Ne Kadar Sürede Geçer

Pick hastalığı beklenmedik bir biçimde ve bilinmeyen nedenler ile meydana gelmektedir. Bu neden ile, onu önlemenin ya da geliştirme riskinizi azaltmanın bir yolu bulunmamaktadır. Pick hastalığı da dahil olmak üzere tüm davranışsal biçimleri beynin kademeli olarak bozulmasına neden olmaktadır. Hasta kişi etkilenen alanlar ile ilgili yeteneklerini kaybetmektdir. Pick hastalığı bu genellik ile nasıl davrandığınızı kontrol etmenize yardımcı olan alanları ya da beyninizin konuşma ve başkaları konuşur iken anlama yeteneğinizi koordine eden alanlarını etkilemektedir. Frontotemporal demansı olan kişiler, yetenekleri ve bağımsız yaşamalarını zaman ile kaybetmektedir. Hastalık ilerledikçe hasta kişinin 7 gün 24 saat alanında uzman çalışanlar tarafından bakım altına alınması lazım. Pick hastalığı da dahil olmak üzere, tüm frontotemporal bunama türleri yaşam boyu süren durumlardır. Bu hastalıkta ilerleme ve durdurulma bulunmamaktadır. Hasta kişilerin genellik ile 8 ila 10 yıl arasında hayatını kaybettiği belirtilmiştir.

Pick Hastalığı Kimlerde Görülür, eğer ki sizin de pick hastalığı kimlerde görülür, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Pick hastalığı kimlerde görülür, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı pick hastalığı kimlerde görülür, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Göz Titremesi Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2025 Kardesiz Blog Designed