Uyku Terörü Belirtileri Nelerdir? Uyku Terörü Nasıl Anlaşılır?, Uyku terüründe ne yapılmalı? Hakkında bilmeniz gereken, bazı bilgileri yazımızda derledik.
Uyku Terörü Belirtileri Nelerdir? Uyku Terörü Nasıl Anlaşılır?
Parasomniler, genellik ile uykuya geçiş esnasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, citte kızarıklık, terleme vede göz bebeğinde büyüme gibi otonomik belirtilerin meydana gelmesi ile tanımlanır. Uyku terörüde, parasomni başlığı altında bulunmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için uyku teröründe ne yapılmalı? ve uyku terörü nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Uyku terörü belirtileri nelerdir?
Parasomniler, genellik ile uykuya geçiş esnasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, citte kızarıklık, terleme vede göz bebeğinde büyüme gibi otonomik belirtilerin meydana gelmesi ile tanımlanır. Uyku terörüde, parasomni başlığı altında bulunmaktadır. Uyku teröründe tanıda en önemli basamak, hasta kişi ve yatak eşinden alınan öykü olmaktadır. Video kaydı da tanı koymakda yardımcı olabilmektedir. Tıbbi hastalıkların sorgulanması, madde ve alkol kullanımı, psikiyatrik hastalıkların sorgulanması, nörolojik açıdan ayrıntılı değerlendirme doğru tanı açısından önem taşır. Tanıdan emin olunamıyor ise, polisomnografi ile uyku kaydı tanıda oldukça yardımcı olabilmektedir.
Uyku terörü sırasında, bireyin o esnada yanında olan yakınının bu sırada sakinliğini koruması oldukça önemlidir. Atakların genellik ile 20 saniye ile 5 dakika arasında süreceği bilinmelidir. Uyku terörü yaşayan bireyin, o anda uyandırılması oldukça güç olmaktadır. Aileye kişiy o sırada uyandırmaya ve sakinleştirmeye çalışmalarının yararı olmadığı antılılmalıdır. Sadece bireyin o sırada hareketler ile zarar görmemesi için güvenli ortam oluşturulmalıdır. Atak sonlandığında uyku hali ve zihin bulanıklığı devam edebilir, bir süre sonra hasta kişinin, tekrar uykuya dalacağı bilinmelidir. Genellik ile uyku terörü yaşayan kişi, sabah yaşananı hatırlamayacaktır. Yazımızın devamına giderek uyku terörü belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Uyku Terörü Neden Olur?
Uyku Terörü Belirtileri
Uykunun ilk saatlerinde NREM uykuda ortaya çıkan, ağlama veya yüksek sesli çığlık ile başlayan otonomik belirtilerde artışın eşlik ettiği ani korku ataklarına uyku terörü olarak tanımlanmaktadır. Uyku terörü yaşayan bireyler korkarak, çığlık atarak veya ani kendine ve çevresine zarar verebilecek koşma, fırlama, yanındaki kişiye vurma gibi hareketler yaparak kalkarlar. Birey bu esnada dış uyaranlara yanıtsızdır ve genellik ile zorluk ile uyandırılırlar. Birey uyandığında konfuzyon ve korku hali yaşayabilmektedir. Otonom sistem uyarılmasına bağlı olarak ciltte kızarıklık, terleme, çarpıntı ve göz bebeğinde büyüme gibi belirtiler de eşlik edebilmektedir.
Uyku terörü rahatsızlığının nedeni ise, henüz net olarak bilinmemektedir. Genetik faktörlerin önemli olduğu veya eşlikçi psikiyatrik hastalıklara eşlik edebildiği belirtilmektedir. Birinci derece akrabalarda rastlanma riski, ailesinde uyku terörü olmayanlara göre fazla olmaktadır. Şizoid, borderline vede bağımlı kişilik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu ve uyurgezerlikle birlikteliği sık olarak belirtilmektedir. Uyku apne sendromu, yorgunluk, alkon ve madde kullanımı ile huzursuz bacak sendromuyla birlikteliği sık rastlanmaktadır.
Uyku terörü genellik ile 3 yaş sonrası rastlansada, nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da bulunmaktadır. Bebek veya çocuk o esnada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilmektedir. Yalnız ebeveynlerin bilmesi gereken, o esnada uyanıklık olmadığıdır. Bu neden ile, bu sürede sakin olunmalı, olayın bitiminde çocuk sakinleştirilmelidir.
Uyku Terörü Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku teröründe tedavinin ilk adımı, hasta kişinin güvenliğinin sağlanmasıdır. Hasta kişiye o esnada zarar verebilecek nesneler uyuduğu ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Uyku hijyeni bu hasta kişilerde oldukça önemlidir. Bu açıdan bilgilendirme yararlı olur. Eğer ataklar aynı saatlerde meydana geliyorsa, o saatten 15 dakika önce bireyin uyandırılması ve bir süre uyanık kalmasının sağlanması da faydalı olacaktır. Alkol veya madde bağımlılığı gibi tetikleyiciler varsa, tedavi bunların bırakılması ile başarılabilmektedir. Tetikleyici olabilecek faktörlerin, tespiti vede tedavisi de oldukça önem taşımaktador. Uyku terörü atakları nadir ise, bu öneriler yeterlidir. Yalnız atak sıklığı fazla ve bireyin işlevselliğini bozacak seviyelerde ise, antidepresanlar tedavide tercih edilebilir. Benzodiazepinler, tedavide etkin bir seçenek olsa da, bağımlılık ve kesildikten sonra atakların tetiklenmesine yol açabileceğinden ilk tercih olarak kullanılmamalıdır.
Çocuklarda uyku terörü tedavisi, öncelik ile yetişkinlerde uygulanan koruyucu yöntemlerin aynıları çocukluk çağında da oldulça önemlidir. Çocuğun o esnada kendine zarar vermemesi için güvenli bir uyku odası hazırlanmalıdır. Hareketlerin olduğu dönemde ebezeynler çocukların kendine zarar vermesini engellemek için onu sıkıca tutabilirler. Uykusuzluğun bunu tetikleyebileceği bilinmeli ve uyku saatleri ile uyku hijyenine oldukça dikkat edilmelidir. Bu yöntemler ile tedavi sağlanamıyor ve 2 ila 3 aydan daha uzun süredir sık ataklar yaşanıyor ise, çocuk psikiyatrisi veya çocuk nörolojisine başvurulmalı ve organik nedenlerin ayırıcı tanısı yapılarak tedavi planlanmasına başlanmalıdır.
Uyku Terörü Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin uyku terörü belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Uyku terörü belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da uyku terörü belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Savant Sendromu Belirtileri Nelerdir?