Yaralar Nasıl Geçer?

Yaralar Nasıl Geçer? Yara Nasıl Çabuk İyileşir? Yara Çeşitleri Nelerdir? Yara iyileşmesi neden gecikir? Hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler yazımızda.

Yaralar Nasıl Geçer? Yara Nasıl Çabuk İyileşir? Yara Çeşitleri Nelerdir?

Yaralar Nasıl Geçer
Sayfa İçeriği: Yaralar Nasıl Geçer

Günümüz hayatın da her insanın başına gelebilen yaralar, bazen ciddi olarak zor iyileşmektedir. Bu yaralar bir hastalık veya dış fiziki etkenler nedeni ile deride ya da vücudun herhangi bir organın da doku bütünlüğünün bozulması ile meydana gelmektedir. En yaygın türü de dış deri yaraları olmakta ve iyileşmesi de kolaydır. Yalnız derin yaralar, diyabet yarası veya kronik yaralar ve bası yaralarının iyileşme süreci oldukça uzun sürebilmektedir. Yazımızın içeriğin de ise yara nasıl çabuk iyileşir? ve yara çeşitleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilirsiniz. Sizde yazımızın devamına giderek yara iyileşme neden gecikir? Öğrenebilirsiniz. Peki yaralar nasıl geçer?

Tüm yara çeşitleri birbiri ile aynı değildir. Bazı yara türleri daha derin olabilmekte ve altaki dokulara hatta organlara kadar ulaşabilmektedir. Bu tür yaraların ise takip ve tedavisinin mutlaka uzman hekim tarafından yapılması lazım. Tüm yaralar türlerine göre farklı gruplara ayrılmaktadır. Tedavisi de yaranın türüne göre ciddi farklılıklar göstermekte. Yara bölgesini tedavi etmek veya bakımını yapmak üzerine sargı bezi sarmaktan daha fazla özen istemektedir. Yara türünün doğru tanımlanması, doğru tedavi edilmesi için oldukça önemlidir. Bazı yara türleri aşırı hızlı kronikleşebilmektedir. Enfeksiyon kaparak ciddi sağlık problemlerine ya da sakatlanmalara neden olabilmektedir. O yüzden mutlaka bu durumda doktora danışmakta yarar vardır. Sizde yazımızın devamına giderek yara çeşitlerini öğrenebilirsiniz.

Yara İyileşme Neden Gecikir?

Yara Çeşitleri Nelerdir?

Yırtılma yaraları.
Kesik yarası.
Aşınma yaraları.
Kopma yaraları.
Delinme yaraları.
Ateşli silah yaraları.
Çürük vede hematom yaraları.

Yara iyileşmesi aslında bir çok faktöre bağlı karmaşık süreç olmaktadır. Yaraların hızla iyileşebilmesi için o bölgeye ulaşan kanın vede besinlerin yeterli miktar da olması lazım. Bu nedenle yaranın hızlı iyileşebilmesi için hastanın genel sağlık durumunun iyi olması vede iyi beslenmesi gerekmekte. Araştırmalara göre yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda, hastada besin eksikliği olduğu belirtilmiştir. Yara iyileşmesi için beslenmeye dikkat etmek oldukça önemlidir. Karbonhidratlar vede yağlar hücrenin enerji kaynağı oldukları için yara iyileşmesin de oldukça önemlidir. Amino asitler, proteinler, arjinin vede glutamin hızlı yara iyileşmesi için gerekli besin kaynakları arasındadır.

Yara iyileşmesi bazı durumlarda gecikebilir, bunlardan bazılarına ise aşağıdan maddeler halinde ulaşabilirsiniz.

Yara İyileşmesini Geciktiren Durumlar
Yara İyileşmesini Geciktiren Durumlar

Enfeksiyon.
Dolaşım bozukları.
Vasküler bozukluklar vede doku iskemisi.
Yaşlı olmak.
Hormonlar.
Bazı genetik hastalıklar.
Büyüme faktörleri.
Kadın olmak.
Menapoz.
Dokudaki oksijen eksikliği.
Kullanılan bazı ilaçlar.
Kemoterapi vede kanser.
Sigara kullanımı.
Ağır radyasyon almış olmak.
Sıkı atılan dikişler vede sargılar.
Hematom ve ödem.
Ortam ısısındaki ani artma vede azalmalar.
Yapılan cerrahi hatalar.

Yaralar Nasıl Geçer, yara insan vücuduna dışarıdan yapılan fiziksel, kimyasal veya biyolojik etiker sebebi ile deri bütünlüğünün bozulacak şekilde zarar almasıdır. Yara her zaman cilt bütünlüğünün bozulması anlamına gelmez. Mesela kesici olmayan künt bir cismin darbesi cilde hasar vermeyebilir. Yalnız kemik kırığı veya iç kanama meydana getirebilir. Yaralar teşhis edilir iken etiyolojisi, akut ya da kronik olup olmadığı, anatomik konumu, kapanma yöntemi, ortaya çıkan semptomlar veya doku tipi ile değerlendirilmektedir. Eğer sizin de yaralar nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Yaralar nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da yara çeşitleri nelerdir yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kemik Kırığı Nasıl Geçer?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed